Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Εικόνες από τις θρακικές ακτές του Εύξεινου Πόντου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η έκθεση επισφραγίζει ένα πολυετές πρόγραμμα συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης Τεχνών της Σόφιας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη τη διαγνωστική έρευνα 12 εικόνων που παρουσίαζαν σύνθετα προβλήματα συντήρησης. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και αποτελούσε προϋπόθεση για την ασφαλέστερη μέθοδο συντήρησης των εικόνων. Η συντήρησή τους στη συνέχεια έγινε στα εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης της Σόφιας με χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, το οποίο συνέβαλε και στην έκδοση του καταλόγου.
Οι 52 εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται τη Βάρνα, τη Μεσημβρία (Nesebăr), τη Σωζόπολη (Sozopol), την Αγαθούπολη (Ahtopol) και το Βασιλικό (Trarevo) στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από το ορεινό χωριό Brashlyan στον Μικρό Αίμο (Στράντζα). Πρόκειται για πανάρχαιες πολιτείες που ιδρύθηκαν από τους Ίωνες τον 7ο π.Χ. αι., πλην της δωρικής Μεσημβρίας που ιδρύθηκε έναν περίπου αιώνα αργότερα.
Ο πολιτισμός των λαών γύρω από τον Εύξεινο Πόντο διαμορφώθηκε με καθοριστική την επίδραση του αρχαιοελληνικού και στη συνέχεια του βυζαντινού πολιτισμού, με τον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και τη δημιουργία του κυριλλικού αλφαβήτου. Οι πόλεις των δυτικών παραλίων του Εύξεινου Πόντου απέκτησαν εξαιρετική στρατηγική σημασία για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία διότι εξασφάλιζαν την προστασία και άμυνα της Κωνσταντινούπολης από τις επιδρομές των λαών που κατέβαιναν από το βορρά.
Μετά την ίδρυση του Βουλγαρικού βασιλείου το 681 οι πόλεις των θρακικών παραλίων βρέθηκαν επανειλημμένα στα όρια είτε της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ή του Βουλγαρικού κράτους. Όμως και στις περιόδους κυριαρχίας των πόλεων από τους Βουλγάρους διατηρήθηκαν οι πολιτικές και διοικητικές βυζαντινές δομές τους, καθώς και ο πνευματικός προσανατολισμός τους προς την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα οι πόλεις αυτές αποτελούσαν τις πύλες εξόδου της ενδοχώρας προς τη θάλασσα και εξασφάλιζαν την εμπορική διάθεση και διακίνηση των προϊόντων της ως τα τέλη του 19ου αι.
Οι εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση χρονολογούνται από τον 11ο – 12ο αι. ως το 1873. Τα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά στοιχεία τους και τα προσωνύμια των ιερών προσώπων που απεικονίζουν, αποκαλύπτουν τις επιρροές τους από την τέχνη της Κωνσταντινούπολης και τα κυρίαρχα ρεύματα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Παράλληλα οι σημαντικές πληροφορίες που αντλούνται από τις επιγραφές των εικόνων μιλούν για την ταυτότητα των δωρητών και των ζωγράφων και για τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται

Είσοδος/ Δωρεάν
Διάρκεια έκθεσης| 26/11/2011 - 4/3/2012
Ώρες λειτουργίας| Δευτέρα 10.30 - 17.00 & Τρίτη-Κυριακή 8.30 - 15.00

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Οι Στοχαστές του Αόρατου» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» 2011 Μέση Ανατολή, παρουσιάζει την παράσταση «Οι Στοχαστές του Αόρατου», Khalil Gibran- Νίκος Καζαντζάκης, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.
Η παράσταση αποπειράται τη θεατρική σύζευξη των δύο αυτών οικουμενικών στοχαστών , του Khalil Gibran και του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από την μυθοπλαστική επιστολογραφία τους, φωτίζοντας όχι μόνο τις αισθητικές φιλοσοφικές εμπειρίες τους και τη συνομιλία του δημιουργού με το έργο του, αλλά μετατρέποντας το κοινό σε ζωντανούς μάρτυρες των πιο μύχιων εξομολογήσεων γύρω από τα σημαντικότερα πρόσωπα που στοιχειοθέτησαν την προσωπική τους ζωή και την καθημερινότητά τους.
Θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Πειραματική Σκηνή), από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την παράσταση «Λόγος και Σιγή».
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
«ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
KHALIL GIBRAN- ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
MΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)

Πρεμιέρα : Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 9.00 μ.μ
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σύνθεση κειμένων- δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Μαρία Λαζαρίδου
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Μαρία Λαζαρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Mαρλέν Βερσιούρεν
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Πάνος Αργυριάδης (Kahlil Gibran), Εύη Σαρμή (Mάνα, Γαλάτεια Καζαντζάκη, May Ziadah, Ελένη Σαμίου), Χρίστος Στυλιανού (Νίκος Καζαντζάκης), Θάνος Φερετζέλης (Χρόνος, Σπιτονοικοκυρά, Υστερόγραφο, Ταχυδρόμος ή Το Αόρατο).
Οι παραστάσεις της παραγωγής «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ», Khalil Gibran- Νίκος Καζαντζάκης θα διεξαχθούν στο ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11/2011 19:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/12/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/12/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 11/12/2011 19:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12/2011 19:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΠΕΜΠΤΗ 15/12/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/12/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/12/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»
ΔΕΥΤΕΡΑ 26/12/2011 21:00 «ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης στον 21ο αιώνα

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του Χρηματοοικονομικού – Χρηματοπιστωτικού Πολυσυνεδρίου “MONEY SHOW 2011” θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα: Η προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης στον 21ο αιώνα. Θα μιλήσουν οι:
Νικόλαος Καλογήρου, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ
Παναγιώτης Τσιλιγκαρίδης, Φαρμακοποιός, μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελένη Καρασαββίδου, Συγγραφέας


Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο  26 Νοεμβρίου 2011  και   ώρα   12:00 – 14:00  στο   ξενοδοχείο   HYATT   REGENCY (αίθ. Έφεσος  2).

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν για έκτη συνεχή χρονιά στο συνέδριο αυτό. Φέτος, λόγω του ότι η πόλη το 2012 γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της, το θέμα της συζήτησης αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Θεσσαλονίκη τον 21ο αιώνα.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στις 7 το βράδυ στον 4ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών μεγάλη έκθεση έργων του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης και τη Στέγη Θεοφίλου Μυτιλήνης.
Ο ζωγράφος Θεόφιλος γεννήθηκε το 1870 σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, με μεγάλη παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα από τα πανάρχαια χρόνια, τη Μυτιλήνη. Η οικογένεια του Θεόφιλου ήταν φτωχή και οι γονείς του τον προόριζαν να γίνει σοβατζής. Η φλόγα, όμως, που τον έκαιγε, η ιδιόρρυθμη ιδιοσυγκρασία του και το πάθος του για τη ζωγραφική, έκαναν το Θεόφιλο να στραφεί από νωρίς στην τέχνη που επρόκειτο να τον κάνει διάσημο και πασίγνωστο (μετά, όμως από το θάνατό του).
Ο Θεόφιλος έζησε για ένα μικρό διάστημα στη Σμύρνη, όπου έκανε το θυρωρό στο εκεί ελληνικό προξενείο, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε. Αργότερα τον συναντάμε στο Πήλιο, όπου έζησε τα περισσότερα ώριμα χρόνια της ζωής του. Γύριζε από χωριό σε χωριό ζωγραφίζοντας σε σπίτια, σε καφενεία, σε μαγαζιά, ζητώντας μόνον ένα πιάτο φαγητό για αμοιβή. Σε πολλά από τα χωριά του Πηλίου, αλλά και μέσα στην πόλη του Βόλου σώζονται ακόμη πολλές από τις ανεπανάληπτες ζωγραφιές του. Στην Ανακασιά στον Άνω Βόλο, υπάρχει ένα ολόκληρο σπίτι (που σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο Θεόφιλου), στο οποίο όλοι οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με έργα του.
Άσημος, παρεξηγημένος και φτωχός πέρασε όλα τα χρόνια της ζωής του. Έτσι και πέθανε. Η αξία του έργου του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του (1934). Σήμερα έχουν ιδρυθεί στη Μυτιλήνη το Μουσείο Θεόφιλου και η Στέγη Θεοφίλου, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλά από τα σωζόμενα έργα του, καθώς και τα πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή και τη ζωγραφική του.
Τα θέματα των έργων του κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες, την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Γοητευτικά είναι και τα τοπία που ζωγραφίζει με ζεστούς και απαλούς χρωματικούς τόνους, όπου φαίνεται να περιφρονεί τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωγραφικής και να εκφράζει πρόσωπα και πράγματα όπως τα συλλαμβάνει με τα μάτια της ψυχής του.
Η τέχνη του Θεόφιλου έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γνήσιας λαϊκής τέχνης. Ζωηρά χρώματα, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια. Όλα αυτά αντισταθμίζουν τις διασκεδαστικές ιστορικές ανακρίβειες και τους αναχρονιστικούς συσχετισμούς που επιχειρεί καθώς και τις κάποιες τεχνικές αδεξιότητες που συναντάμε στα έργα του.
Μεγάλη ήταν η συμβολή του διεθνώς γνωστού τεχνοκριτικού Ελευθεριάδη (Theriade) για την προβολή και την καθιέρωση του Θεόφιλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα έργα που παρουσιάστηκαν ακόμη και στο φημισμένο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη έκθεση έγινε το 1947 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό και πνευματικό γεγονός. Σήμερα διαθέτουμε πάρα πολλά βιβλία για τη ζωγραφική του Θεόφιλου, ο οποίος έγινε περίπου σύμβολο γνησιότητας και βασικός εκπρόσωπος της λαϊκής μας τέχνης. Χαρακτηριστικά είναι και τα κείμενα που έχουν γράψει για το Θεόφιλο οι δύο μεγάλοι (τιμημένοι με το βραβείο Νόμπελ) ποιητές μας, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 13:00 και 19:00 - 21:00 (εκτός Κυριακής)
Το Σάββατο η έκθεση θα λειτουργεί μόνο το πρωϊ
Πληροφορίες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Ν. Νικολάου 20, 621 24,
τηλ. 23210-98550, e-mail: serrelib@serrelib.gr

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

10η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η 10η Γιορτή Τσίπουρου Τερπνής την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 στο χώρο της Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά.

Για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης έδωσε εξετάσεις στη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης και πήρε άριστα !!!

Η τέλεια οργάνωση, η αθρόα προσέλευση του κόσμου, οι υπέροχοι παραδοσιακοί μεζέδες της Τερπνής (μιλτζανούδια στο σινί, ψάρια στο σινί, παπούδα κ.α), το περίφημο τσίπουρο Τερπνής, το κέφι , ο χορός και ο πολύ καλός καιρός ήταν τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης.
Πολλοί Τερπνιώτες και φίλοι εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη μέρα και απόλαυσαν ένα υπέροχο κυριακάτικο μεσημέρι. Χειροκρότησαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου της Δημοτικής Κοινότητας Τριανδρίας, του τμήματος ενηλίκων και του παιδικού χορευτικού του Συλλόγου μας   που έκλεψε την παράσταση. Γλέντησαν και χόρεψαν με την υπέροχη ορχήστρα «Αρμονία των Αντιθέτων» και στο τέλος έδιναν συγχαρητήρια σ΄ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ράπτης Αθανάσιος, οι δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Βισαλτίας κ.κ. Γκουγκούδης Κώστας και Τρούπης Χρήστος, η δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς κα Σκάρλιου – Νικολέτου Βάσω, ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητος Τερπνής κ. Μπάγκαλας Δημήτρης, ο Τοπικός Σύμβουλος Τερπνής κ. Δρούγγος Χρήστος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής κα Δράμαλη Γεωργία, ο Πρόεδρος της «Ασπίς» Τερπνής κ. Τουλάκης Χρήστος, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Τερπνής κα Χατζάκη Ελένη, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσ/νίκης κα Βλασκίδου Τζούλια, ο ταμίας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Πετριτσιωτών Θεσ/νίκης κ. Σιαμπίρης Θωμάς, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Πνεύματος Θεσ/νίκης κ. Μαρκάδας Γιάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιστρατινών  Θεσ/νίκης κ. Καρτάλης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονιμιωτών Θεσ/νίκης κ. Καντούρης Μόρφης, ο Πρόεδρος της Δήμητρας κ. Καμπούρης Θόδωρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμμανουήλ Παπά Θεσ/νίκης κ. Δανιήλ Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευκαρπιωτών Θεσ/νίκης κ. Δαλακούρας Νίκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαυροθαλασσιτών Θεσ/νίκης κ. Παπαδόπουλος Παύλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσ/νίκης  κα Γκιλή – Νικολού Καίτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σησαμιωτών Θεσ/νίκης κα Μπαχαρίδου Κατερίνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ροδολιβινών   Θεσ/νίκης κ. Σίμογλου Νίκος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χουμνικωτών Θεσ/νίκης κ. Χατζούδης Στέργιος.
        
Το Δ.Σ του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Τους χορηγούς της εκδήλωσης :
-         Το Νίκο Νικολούση για τα ψάρια που προσέφερε
-         Τον φούρνο του Κώστα Κοντού για τα ψωμιά , το ψήσιμο και την μεταφορά των φαγητών
-         Τον Κώστα Χασιώτη για τα εμφιαλωμένα νερά
-         Την Τυροκομική Νιγρίτας για το τυρί
-         Τον Κώστα Μπάγκαλα, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, για τις ελιές
-     Τον Θωμά Β. Τσίκαλα, για τα λάχανα
Την κα Χαϊδευτού - Αθανασοπούλου Μαρία για το λάδι
-         Τις Βασιλεία Μπουφίδου, Χρυσούλα Γκόγκουρα, Ελένη Σταμούλη για την παρασκευή των φαγητών στην Τερπνή
-         Όλες τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης για την προσφορά των φαγητών τους
-         Όλους τους  παρακάτω συγχωριανούς μας παραγωγούς τσίπουρου που με πολύ προθυμία πρόσφεραν το τσίπουρό τους
·         ΑΓΓΕΛΑΚΗ Μ. ΧΡΗΣΤΟ          
·         ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ ΣΤΑΘΗ
·         ΓΙΑΧΙΑ Α. ΙΩΑΝΝΗ
·         ΓΚΑΖΕΠΗ ΔΑΜΙΑΝΟ
·         ΓΚΟΛΑ Δ. ΝΙΚΟ
·         ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΘΩΜΑ
·         ΔΡΟΥΓΓΟ ΒΑΣΙΛΗ
·         ΚΟΝΤΟ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ
·         ΚΟΥΚΟ ΧΡΗΣΤΟ
·         ΛΙΟΛΙΑ Α. ΜΙΧΑΗΛ
·         ΛΙΟΛΙΑ Ε. ΓΕΩΡΓΙΟ
·         ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ
·         ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ
·         ΜΠΟΥΦΙΔΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ
·         ΜΠΟΥΦΙΔΗ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ
·         ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. ΧΡΙΣΤΟ
·         ΠΑΠΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
·         ΠΑΠΛΙΑΚΑ ΔΙΟΓΕΝΗ
·         ΣΕΡΒΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
·         ΣΠΥΡΟΥΔΗ Κ. ΣΠΥΡΟ
·         ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
·         ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟ ΣΤΑΘΗ
·         ΤΣΙΚΜΑ ΚΩΣΤΑ
·         ΦΕΛΙΑ ΜΑΛΑΜΑ
·         ΧΑΪΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
·         ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Α. ΜΙΧΑΗΛ
·         ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ
- Όλους τους Τερπνιώτες και φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση
Για να δείτε τι έγινε στην 10η Γιορτή Τσίπουρου Τερπνής πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώ , εδώ και  εδώ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Η σπουδαία νίκη της αγάπης
Η όπερα διαδραματίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα στη Σεβίλλη και περιγράφει το πώς κατάφερε ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ενωθεί, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Φίγκαρο, του κουρέα της Σεβίλλης.
“Ο κουρέας της Σεβίλλης” συναρπάζει με τις υπέροχες μελωδίες του, τη σπιρτάδα και την ευφυή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του και θεωρείται ακόμη και σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες όπερες του κοινού.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης και τη χορωδία της Όπερας της Κολονίας, Μουσική Διεύθυνση Γκαμπριέλε Φέρο
Λιμπρέτο Τσεζάρε Στερμπίνι
Η παράσταση είναι του 1988

Ο Κουρέας της Σεβίλης, είναι ένα πασίγνωστο έργο όπερας χάρη στην εκπληκτική άρια “Largo al Factotum”. Έχει χιλιογυριστεί στον κινηματογράφο, αποτελεί αγαπημένο μουσικό θέμα σε ταινίες κινουμένων σχεδίων και σίγουρα όλοι όσοι τραγουδάνε την ώρα του μπάνιου την έχουν τραγουδήσει τουλάχιστον δυο φορές (έστω κι αν επαναλάμβαναν μετ’ ενθουσιασμού μόνο το “Φίγκαρο, Φίγκαρο, Φίιιγκαροοο” !).
Η συγκεκριμένη άρια θεωρείται δύσκολο εγχείρημα εξαιτίας του μέτρου των 6/8 και του presto tempo που την χαρακτηρίζουν. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μας συστήνει το Φίγκαρο, δια στόματος Φίγκαρο και δια ….αυτο-αξιολογήσεως Φίγκαρο! Πρόκειται για έναν κουρέα που κάνει από όλες τις δουλειές και καταπιάνεται με ό,τι περνά από το χέρι του.
Ας μην ξεχνάμε πως οι μπαρμπέρηδες της εποχής ήταν πολλά πράγματα, ασχολούνταν από κολόνιες κι αρώματα μέχρι βδέλλες και γιατροσόφια! Πέραν αυτού, στα κουρεία διακινούνταν όλα τα κοσμικά, πολιτικά και παντός άλλου τύπο κουτσομπολιά της πόλης. Εξομολογήσεις, συμβουλές κι απλές “κοινοποιήσεις” έδιναν κι έπαιρναν, κι η καρέκλα του μπαρμπέρη είχε φτάσει να είναι ο πρόδρομος του ….φροϋδικού ντιβανιού!
Και να μην ξεχνάμε και το τελευταίο: ο πλήρης τίτλος του έργου του Τζ.Ροσσίνι είναι “l barbiere di Siviglia, ossia L’inutile precauzione“ που σημαίνει : “Ο κουρέας της Σεβίλλης ή ένας άχρηστος πρακτικός”! Όλα αυτά βρίσκονται συμπυκνωμένα στο όμορφο αυτό κωμικό κομμάτι του Ροσσίνι, γραμμένο το 1816.
Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσαί. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά και προσπαθεί να σαγηνέψει με την προσωπικότητά του κι όχι τα πλούτη του την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού και πολυπράγμονος Φίγκαρο! Και ο κακός της υπόθεσης -γιατί πάντα υπάρχει κι ένας κακός- ο αντίζηλος του κόντε, ο πολύς Μπάρτολο, που όμως θα μείνει μπουκάλα!

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 NOEMBRIOY 2011 ΩΡΑ 20:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ» ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν / Martha Marcy May Marlene 

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πέφτει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον με την ταινία Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν / Martha Marcy May Marlene του πρωτοεμφανιζόμενου Σον Ντέρκιν / Sean Durkin, ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση και έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Ηρωίδα, μια γυναίκα – συγκλονιστική η ερμηνεία της νεαρής Ελίζαμπεθ Όλσεν - η οποία προσδοκά να επανακτήσει μια φυσιολογική ζωή, έπειτα από τη μυστηριώδη φυγή της από μια αίρεση. Ωστόσο, το παρελθόν και το παρόν της συγχέονται επικίνδυνα και θολώνουν τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και την παραίσθηση, βουλιάζοντάς τη σταδιακά στην παράνοια.

Ο δημιουργός χτίζει μέσα από θολά φλασμπάκ και διαρκώς εναλλασσόμενα παιχνίδια ταυτότητας, ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που θέτει πολλαπλά ερωτηματικά, οι απαντήσεις των οποίων βρίσκονται, αν όχι στο μυαλό της Μάρθα/Μάρσι Μέι/Μαρλίν, ίσως σε αυτό του θεατή.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

10η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ

Για 10η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ στο γνωστό πλέον χώρο της Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά, καιρού επιτρέποντος, από τις 11 το πρωί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011. Ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους Τερπνιώτες αλλά και τους φίλους μας, γιατί δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε ΔΩΡΕΑΝ το φημισμένο τσίπουρο Τερπνής και να γευτούμε τους υπέροχους παραδοσιακούς τερπνιώτικους ουζομεζέδες, που με πολύ μεράκι ετοιμάζουν οι γυναίκες της Τερπνής και της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση και φέτος γίνεται χρονικά την εποχή που τα καζάνια της Τερπνής βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, και παράλληλα μπορούμε να χαρούμε  τα χορευτικά τμήματα του ΣΥΛΛΟΓΟΥ μας και να χορέψουμε με την υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα «ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ».
Καλούμε λοιπόν όλες τις γυναίκες της Θεσ/νίκης να ετοιμάσουν τους δικούς τους τερπνιώτικους ουζομεζέδες ώστε να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες για να εξυπηρετήσουμε περισσότερο κόσμο αλλά και να βοηθήσουμε τα οικονομικά του Συλλόγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλαζ Αρετσούς αν ο καιρός μας το επιτρέπει. Σε περίπτωση κακοκαιρίας (βροχής) σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου μας, χωρίς βέβαια το καλλιτεχνικό πρόγραμμα,  ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ 37 – 39 στην Α. Τούμπα.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

«Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα»


Το μοναδικό χαρακτικό του Goya «Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα» δίνει την αφορμή στους Casuali να παρουσιάσουν την ομότιτλη performance για τρεις βραδιές στο Τελλόγλειο.

Οι «Casuali» (Τυχαίοι) αναδεικνύουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το συγκεκριμένο έργο του μεγάλου ισπανού δημιουργού που ανήκει στη σειρά χαρακτικών της μαύρης περιόδου του Goya Τα Καπρίτσια, Τα Δεινά του Πολέμου, η Ταυρομαχία και οι Παροιμίες, τα οποία φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνουν οι Casuali: «…σε μία νοσηρή κοινωνία ο Άνθρωπος-Καλλιτέχνης κουφαίνεται και αρχίζει μία πορεία προς την Τρέλα, το Θάνατο, την Κόλαση. Προσπαθεί να κατευνάσει τους προσωπικούς του δαίμονες που δεν είναι άλλοι από τα πρόσωπα τα οποία ήδη υπήρχαν στο περιβάλλον του. Πρόσωπα θύματα και θύτες, βυθισμένα σε μία αιώνια επαναληπτικότητα που βαθμιαία τους έχει αφαιρέσει την ανθρώπινή τους υπόσταση. Ο Άνθρωπος-Καλλιτέχνης προσωποποιώντας τους εφιάλτες του με εφαλτήριο την τέχνη του μέσα από μία επίπονη διαδικασία καταφέρνει (;) να τους γνωρίσει, να τους δαμάσει, να συμφιλιωθεί μαζί τους».
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Στεφανία Παπαμιχαήλ Σκηνικά-Κοστούμια: Λωρέττα Μπαλατσούκα Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Γιώργος Ξανθόπουλος Κινησιολογία: Δημήτρης Ράπτης Κείμενα: Κάρλος Σάουρα, Ρόμα Λιγότσκα, Σαρλ Μπωντλέρ Σύνθεση και διασκευή κειμένων: I Casuali
Παίζουν: Μαριλού Βόμβολου, Κώστας Βουρλιώτης, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Κέλλυ Παρτσουνίδου, Νατάσα Ρουστάνη, Σοφία Σακελλαρίου, Δημήτρης Τσάκας και η μικρή Μαριτίνα Καλαθά
Info
Ημέρες παραστάσεων: 2, 9, 16 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 19:30
Χορηγοί ομάδας: Φαρμακείο Σταματουλάκη Μανώλη, Βιβλιοπωλείο ΚΥΒΟΣ, Σχολή Χορού ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, C FOR CIRCUS και «Σάρωθρον»
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ, 5 ευρώ (για τους νέους έως 32 ετών) Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, (Τηλ. 2310 991615, Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30-15.30)

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

"Το βραβείο δεν το παίρνει πάντα αυτός που το αξίζει"

Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα  Σέντλερ (Irena Sendler).
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα είχε εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.
Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό.
Όντας γερμανίδα ΗΞΕΡΕ ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους.
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο.
Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!

Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη.
Συνελήφθη και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια. 
Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ΄ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.
Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά αυτών, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.
Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Δεν επελέγη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως "οργανωτής κοινότητας" για το ACORΝ...
και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης...

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση Ζωγραφικής της Αγγελικής Ανθιμίδου στον ΑΡΜΟ



Με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση Ζωγραφικής ξεκινά τη νέα εικαστική περίοδο ο εικαστικός χώρος Αρμός.
  Η ζωγράφος Αγγελική Ανθύμιδου παρουσιάζει την τελευταία ενότητα έργων της με θέμα μύθους και Λαϊκά παραμύθια.
 Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι Νοεμβρίου. Θα λειτουργεί καθημερινά από 18.00 έως 21.30 εκτός Κυριακής.