Σάββατο 27 Απριλίου 2013

"ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ... ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ


 Ημέρα του Λαζάρου σήμερα και ο Σύλλογός μας συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης , το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Μ.Κ.Ο Τέχνη Ζωής, αναβιώνοντας το έθιμο του Λαζαρου με τις "Λαζαρίνες", στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης.





Από νωρίς στην αίθουσα του Συλλόγου ο συμπατριώτης μας Κώστας Κουρκουλάκης και μέλη του Συλλόγου ανθοστόλισαν τα
καλαθάκια των παιδιών που θα τραγουδούσαν και θα χόρευαν αναβιώνοντας το έθιμο του Λαζάρου.





Η συνάντηση των παιδιών με τους γονείς τους έγινε στον περίβολο του ναού της Αγίας Σοφίας όπου και ντύθηκαν "Λαζαρίνες".







Ακολούθως στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο , κατάμεστο από κόσμο, τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν το ¨ Λάζαρο" αναβιώνοντας το έθιμο το οποίο σε πολλούς έφερε νοσταλγικές αναμνήσεις από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Η εμφάνιση των παιδιών ήταν πολύ όμορφη, ήταν ένα μπουκέτο όμορφων λουλουδιών με τα πολύχρωμα ρούχα τους και τα στολισμένα καλαθάκια και απέσπασαν δίκαια το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.
Ήταν μία όμορφη εκδήλωση.
Ο χορός τους τα τραγούδια τους αποτέλεσαν μία ξεχωριστή γιορτή της Άνοιξης. Μία γιορτή που μας βγάζει από τη θλίψη της Σαρακοστής και μας προετοιμάζει να υποδεχθούμε την Ανάσταση του Κυρίου.

















ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Σχετικά video θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε αργότερα ....




Το σχετικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στον κόσμο και τον ενημέρωνε σχετικά με το έθιμο

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΟΙ "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2013. ΩΡΑ 11 π.μ
ΤΟΠΟΣ: Θεσσαλονίκη, κέντρο – πεζόδρομος οδού Αγίας Σοφίας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «ΤΕΧΝΗ ΖΩΗΣ» για τον Ανθρωπισμό, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό  -  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και  Δήμος Θεσσαλονίκης.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Εξέδρα παρουσιάσεων και πλήρη συστήματα αναπαραγωγής ήχου. Δέκα μεγάλες λευκές τέντες δεξιώσεων στολισμένες με βάϊα και κλαδιά φοινίκων και εφοδιασμένες με τραπέζια και καθίσματα. Οργανωμένη υποδοχή κοινού-επισκεπτών, προσφορά κερασμάτων, χρωμάτων και αυγών για ζωγραφική. Οικολογικά χρώματα και σύνεργα ζωγραφικής, 25.000 λευκά βρασμένα αυγά και συσκευασίες ανά τετράδες. Διάφορα κεράσματα, παραδοσιακοί χαλβάδες, ψωμάκια ελιές, λουκούμια εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, αναψυκτικά κλπ. Προστασία του χώρου, των δρώμενων και των επισκεπτών (security).
ΔΡΩΜΕΝΑ: Έχουν οργανωθεί οι ακόλουθες παρουσιάσεις και προσφορές:
(1) Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες», από το Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης .  Νεαρά κορίτσια, σε ομάδες των 10 - 15 μελών, ντυμένα με  πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές ή με ολόλευκες ανθοστόλιστες φορεσιές, με στεφάνια λουλουδιών στα κεφαλάκια τους και κρατώντας καλαθάκια γεμάτα λουλούδια, με αφετηρία τον πεζόδρομο της οδού Αγίας Σοφίας, θα περιδιαβαίνουν όλους τους γύρωθεν δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα «…σήκω Λάζαρε και χαίρε, σε ανάστησε ο Χριστός !!!». Παράλληλα, θα διανέμουν ένα καλαίσθητο έγχρωμο έντυπο με πληροφορίες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την ιστορία και την πολιτιστική διαδρομή του εθίμου.
(2) Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και Τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, από 30/μελή χορωδία ιεροψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και χοράρχου κ. Δημητρίου Αθανασιάδη. 
(3) Προσφορά νηστίσιμων κερασμάτων (παραδοσιακός χαλβάς, λουκούμια, κρακεράκια, ψωμάκια, ελιές, χυμοί φρούτων, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά).
(4)  Ζωγραφική αυγών για μικρούς και μεγάλους. Θα διατεθούν 25.000 αυγά, λευκά και βρασμένα, τα οποία θα ζωγραφιστούν με οικολογικά χρώματα και υπό την καθοδήγηση καθηγητών και καθηγητριών ζωγραφικής, που θα υποδέχονται τους … καλλιτέχνες στις μεγάλες λευκές, φιλόξενες τέντες της διοργάνωσής μας. Τα αυγά που καθένας θα ζωγραφίζει, θα τα παίρνει δικά του, στο σπίτι του.
(5)   Διανομή αρωματικών φυτών και λουλουδιών, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φυτέψουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους, ομορφαίνοντας τη ζωή τους και τη Θεσσαλονίκη μας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ: Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη και όλες οι παροχές δωρεάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, περιμένουμε να υποδεχτούμε 4.000 – 5.000 άτομα.
Η ΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ 08:00 π.μ. μέχρι ώρας 20:00 μ.μ.

ΟΙ "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ


ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ "ΚΑΣΤΑ"


Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στους Beatles


 Αφιέρωμα στους Beatles,το πιο σημαντικό συγκρότημα (ελαφράς μουσικής) όλων των εποχών θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, ώρα 20.00, ο δημοσιογράφος ΛευτέρηςΚογκαλίδης με υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
   Το πρόγραμμα που θα προβληθεί σε μεγάλη οθόνη περιλαμβάνει τις πιο γνωστές επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως ακούγονται στις ταινίες του, καθώς και την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση των Beatles στις ΗΠΑ στην εκπομπή του Έντ Σάλλιβαν, το 1964, που τους επέβαλε και στην Αμερική.
   Οι Beatles δημιουργήθηκαν στο Λίβερπουλ στα τέλη της 10ετιας του ‘50, αλλά η επιτυχία τους ξεκινάει το 1962 με το «Love me do».
   Στη μουσική και τις ηχογραφήσεις τους συνέβαλε απεριόριστα ο συνθέτης και παραγωγός Τζωρτζ Μάρτιν, που θεωρείται ανεπίσημα 5ο μέλος του γκρουπ.

   Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

600 μαθητές φύτεψαν λουλούδια και αρωματικά φυτά


Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίου και Δημοτικών σχολείων συμμετείχαν την Πέμπτη στην οικολογική δράση που διοργάνωσε η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Αστικού Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.
Συγκεκριμένα περισσότεροι από 600 μαθητές του 1ου , 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και του Γυμνασίου Τριανδρίας φύτεψαν στον αύλειο χώρο του σχολείου τους εποχιακά λουλούδια και αρωματικά φυτά τα οποία διατέθηκαν από τα φυτώρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα φυτά υιοθετήθηκαν από τους μαθητές που τα φύτεψαν οι οποίοι θα τα ποτίζουν και θα αναλάβουν την φροντίδα τους.
Επιπλέον στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στελέχη της υπηρεσίας Ανακύκλωσης διένειμαν έντυπο υλικό και ενημέρωσαν τους μαθητές όλων των σχολείων για την ανακύκλωση και τα οφέλη της. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες περιβαλλοντικές δράσεις και στις υπόλοιπες πέντε Δημοτικές Κοινότητες.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ


ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Για 4η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργάνωσαν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. 
Ο Διαγωνισμός αυτός που ξεκίνησε πριν 18 χρόνια, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Φέτος είχαμε την μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά και με συμμετοχές από την μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη ( από την Κρήτη ως τον Έβρο και από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έως την ακριτική Φλώρινα) .
H τελετή απονομής βραβείων-επαίνων του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού θα γίνει την Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 12:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Εθν. Αμύνης 1).
Σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα δοθούν αναμνηστικά συμμετοχής.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΒΙΣΑΛΤΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ"


Το Σάββατο 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία, η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγχωριανού μας Νίκου Πασχαλούδη "Η ΒΙΣΑΛΤΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ . Η ζωή στο αγροτικό περιβάλλον της Νιγρίτας και των χωριών της Βισαλτίας", από τον Ορειβατικό Σύλλογο Νιγρίτας.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων και εκδηλώσεων "Αθανάσιος Κασιακόγιας" του Δημοτικού Μεγάρου Νιγρίτας, μίλησαν για το βιβλίο ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης , η φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας κα Μαρία Παπαϊωάννου - Σταμπουλή και ο συγγραφέας Νίκος Πασχαλούδης.






Με πολύ κολακευτικά λόγια οι παρουσιαστές του βιβλίου αναφέρθηκαν σ΄ αυτό και τόνισαν τη μεγάλη συμβολή του συγγραφέα στην διάσωση και διατήρηση της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από την πλευρά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν δίπλα του στη νέα του συγγραφική δουλειά.




Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Νιγρίτας κ. Αδάμ Σταμπουλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νιγριτνών Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κατσικαρίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Αλέκος Τσελεπής, εκ των συνεκδοτών του βιβλίου.

Στην παρουσίαση συμμετείχε και η χορωδία του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Βισαλτίας, με διευθυντή τον κ. Αστέριο Γούναρη.


Την όλη εκδήλωση παρουσίασε άψογα ο π. Δήμαρχος Νιγρίτας, καθ. ΤΕΙ Σερρών κ. Δημήτρης Δάπης, ο οποίος ήταν και ο κύριος συντονιστής και πρωτεργάτης της έκδοσης του βιβλίου.

Παραβρέθηκαν ο ευεργέτης του χωριού μας κ. Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Καλαϊτζής, ο Αντιδήμαρχος κ. Τρούπης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων κ. Κοκόζηλας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νούλης, φορείς του δήμου Βισαλτίας και πλήθος κόσμου.


Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη Ανοιξιάτικη εθελοντική αιμοδοσία στην Τερπνή, από το κινητό συνεργείο του Νοσοκομείου Σερρών.
Οι Τερπνιώτες εθελοντές αιμοδότες για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και "έτρεξαν" να προσφέρουν ΖΩΗ στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό τους.
Ξεπεράστηκε το όριο των 50 φιαλών αφού προσήλθαν να αιμοδοτήσουν 60 εθελοντές και πρόσφεραν τελικά το αίμα τους 57.
Μαζί με τους μόνιμους εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι πάντοτε δίνουν το παρόν τους, ανταποκρίθηκαν και νέοι σε ηλικία αιμοδότες, δημιουργώντας με τον τρόπο τους έναν δυναμικό πυρήνα που εγγυάται το μέλλον του τερπνιώτικου αιμοδοτικού κινήματος.



Αξίζουν όλοι τους θερμά συγχαρητήρια!!!!





Ευχαριστούμε θερμά τη γιατρό Μαρία Παγκάλου και το συνεργείο αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών (νοσηλεύτριες Υφαντίδου Βασιλική, Ζηλιαχόβαλη Ζωή, Γεωργιανού Ελένη) και τον οδηγό Τσέλιο Γιάννη για την άψογη συνεργασία.