Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Ξεκινούν την Κυριακή οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στη μνήμη των 149 θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Εβδομήντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία τιμούν τους ήρωες της ναζιστικής θηριωδίας, δίνοντας την υπόσχεση η φρίκη του πολέμου και να μη συμβεί «ποτέ ξανά» σε καμιά γενιά Ελλήνων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014
7:30 μ.μ. «11η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης»
Αφετηρία: Διασταύρωση Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.
Τερματισμός : Είσοδος Χορτιάτη.
8:00 μ.μ. Αίθουσα "Ιωάννης Μανωλεδάκης" Χορτιάτης.
Παρουσίαση επετειακού Λευκώματος εκδόσεων των ΕΛ.ΤΑ. "70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη 1944-2014"

Την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014
7:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του Μαρτυρίου «Φούρνος Γκουραμάνη»
8:00 μ.μ. Αίθουσα "Ιωάννης Μανωλεδάκης" Χορτιάτη.
Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.
9:00 μ.μ. Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
Συναυλία με την ορχήστρα του Σταύρου Κουγιουμτζή
Δ/νση: Κώστας Ματσίγκος.
Τραγουδούν: Μαρία Κουγιουμτζή – Ανδρέας Καρακότας, Μιχάλης Παπαζήσης.
Συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη.

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014
7:30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.
10:15π.μ. Πέρας υποδοχής προσκεκλημένων στην πρώην
Κοινότητα Χορτιάτη.
10:30 π.μ. Τέλεση 70ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.
11:00 π.μ. Μετάβαση στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο.
11:15 π.μ. Κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας κ. Λαζουρά Γεώργιο.
11:30 π.μ. Προσκλητήριο Νεκρών. Καταθέσεις στεφάνων.
12:00 μ.μ. Ενός λεπτού σιγή.

12:01 μ.μ. Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής. Δεξίωση.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Βισαλτίας

Στο προαύλιο του Δημοτικού Μεγάρου το απόγευμα της Τετάρτη 27/08/2014, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής  Βισαλτίας , χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου  Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου
Πολιτικό όρκο έδωσε ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Τερζίδης Χαράλαμπος.
Μετά την ορκωμοσία χαιρετισμό απεύθυνε ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Καλαϊτζής Δημήτριος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συναίνεση με σκοπό την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Ο κ. Καλαϊτζής τόνισε ότι είναι περήφανος για τα όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στο Δήμο Βισαλτίας και παρουσίασε συνοπτικά το έργο που υλοποίησε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Ολοκληρώνοντας  ευχαρίστησε τους συνεργάτες του αιρετούς και το σύνολο του προσωπικού του Δήμου για τη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία.
Χαιρετισμό απεύθυνε και η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος κ. Δουβίτσα Αγνή. Ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την τιμητική τους παρουσία και ανέπτυξε με συντομία την πολιτική αξιολόγηση της νέας δημοτικής αρχής για τη συγκυρία την αυτοδιοίκηση και τα ειδικά προβλήματα της Βισαλτίας.
Η νέα δήμαρχος έθεσε ως κεντρικό στόχο της νέας δημοτικής αρχής    να καταστήσει το Δήμο της Βισαλτίας πρότυπο μιας διαφορετικής ανάπτυξης βασισμένης στον άνθρωπο και τις ανάγκες του με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό. Εφαρμόζοντας πολιτικές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Η κ. Δουβίτσα ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των δημοτών στα δημοτικά δρώμενα γιατί καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των πολιτών, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής  της ορκωμοσίας ακολούθησε η υπογραφή του πρακτικού ορκωμοσίας από  όλους τους παριστάμενους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και συμβούλους των  Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.


Greenwave Festival 2014 (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)



Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 18-21 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Θέατρο Κήπου) στη Θεσσαλονίκη

GreenWave Festival: μια εναλλακτική «πράσινη» γιορτή. Διοργανώνεται, τα τελευταία τρία χρόνια, από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με οργανώσεις, δίκτυα, άτυπες ομάδες της πόλης. Υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά πλήθους ανθρώπων που προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργεια τους τόσο σε θέματα οργάνωσης και σχεδιασμού, όσο και σε πρακτικότερα ζητήματα καθ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ. 
Από το 2011 που ξεκίνησε, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε Σεπτέμβριο, που ελεύθερα και αυτόνομα συνεταιρίζονται, συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, δρουν και λύνουν τοπικά προβλήματα επιβίωσης, περιβάλλοντος, αλληλεγγύης κλπ.
Η υποθήκευση του μέλλοντος των νέων, και κατ’ επέκταση όλης της χώρας, αποτελεί το κεντρικό θέμα του GreenWave2014, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην αναψυκτηρίων) απέναντι από τη ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό GreenWave θέλει να στείλει το μήνυμα «ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ το μέλλον μας!».  

Πώς, όμως, αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες αυτό το μέλλον που φτιάχτηκε γι’ αυτούς/ές, χωρίς αυτούς/ές; Ποια είναι η στάση τους στο πρόβλημα της ανεργίας και στην οικονομική απομόνωση; Ενδιαφέρονται για το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, κι αν ναι, πώς επιλέγουν να εκφράσουν την αντίθεση τους και να οργανώσουν την αντίσταση τους; Όλα αυτά κι άλλα πολλά θέλει να αναδείξει το GreenWave2014 κοινωνώντας σε όλους το μήνυμα πως «ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ το μέλλον μας!».

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το φεστιβάλ εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων, συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια κάθε είδους (δημιουργικά, καλλιτεχνικά βιωματικά, επιμορφωτικά) για παιδιά αλλά και για μεγάλους, ποδηλατοδρομίες και συναυλίες. Θα υπάρχουν επίσης παραγωγοί και μεταποιείς αγροτικών βιολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες και χειροτέχνες, κατασκευαστές και εμπειροτέχνες.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας 2014».

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://www.facebook.com/GreenWaveThess?fref=ts 

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πέτρος Γαϊτάνος: Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη & την Ελληνική παράδοση (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ), ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Η  συναυλία αποτελείται από δύο μέρη, στο πρώτο θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη  σε μορφή αφιερώματος στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη σε συνεργασία με την χορωδία  του Μουσικού Ακαδημαϊκού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων. Αγαπημένα τραγούδια με υπέροχα λόγια και μελωδίες, αντιπροσωπευτικό υλικό από την τεράστια γκάμα του έργου του συνθέτη που εξελίσσεται από τη μελοποιημένη ποίηση, στο λαϊκό τραγούδι  και από το ερωτικό στο κοινωνικό.
Το δεύτερο μέρος  της συναυλίας είναι αφιερωμένο στην ελληνική παράδοση, ένα είδος που με μεγάλη επιτυχία ερμηνεύει ο Πέτρος Γαϊτάνος και που το έχει κάνει αγαπητό στο πανελλήνιο και για αυτές του τις ερμηνείες. Στη συναυλία αυτή θα ερμηνεύσει  μια επιλογή με τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά  Ελληνικά  τραγούδια. Τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη, το Αιγαίο, την Πόλη, τη Θράκη, τον Πόντο, αλλά και μια επιλογή από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας.
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλες τις  ηλικίες και τις κοινωνικές τάξεις, ενώ αναδεικνύει σε μεγάλο εύρος την Ελληνική μουσική.
Στη συναυλία συμμετέχουν 100 συντελεστές, χορωδοί και μουσικοί!

Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει  στο προαύλιο του Κυβερνείου (Παλατάκι), την Πέμπτη 4 Σεπτεμβίου, ως σκηνικό δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα .


Η συναυλία έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς υπό τις ευλογίες των Μητροπόλεων Κρήνης και Καλαμαριάς  και Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης θα υπάρξει φιλανθρωπική δράση με συγκέντρωση τυποποιημένων τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού από όσους πολίτες το επιθυμούν, ώστε να διατεθούν σε διάφορες ευπαθείς ομάδες και άτομα που τα έχουν ανάγκη.

INFO
4 Σεπτεμβρίου
Προαύλιο Κυβερνείου (Παλατάκι)
Περιοχή στρατοπέδου Κόδρα, Καλαμαρια
Ωρα εναρξης: 21:30

Εισιτήριο θεάματος: 12€

Προπώληση: 10€, Ανέργων, ΑΜΕΑ:10€

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

Το κορυφαίο έργο «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο Δήμος Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών  την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 21:00,  στo Μικρό Θεατράκι – Κεντρικό Πάρκο Δήμου Σερρών.



Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στο πλαίσιο της θερινής του δραστηριότητας παρουσιάζει το έργο «Η αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη.
Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό μονόλογο που φέρει την υποκριτική σφραγίδα του πρωταγωνιστή Χρίστου Καλαβρούζου.  Η σκηνοθεσία είναι του Χρίστου Σιοπαχά (με σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Καλαβρούζου), τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του αείμνηστου βραβευμένου σκηνογράφου Βασίλη Φωτόπουλου και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.  Για την ερμηνεία του αυτή, ο Χρίστος Καλαβρούζος έχει αποσπάσει στο παρελθόν διθυραμβικές κριτικές, καθώς αυτή αποτελεί σταθμό στη μακρά θεατρική του διαδρομή. 
Λίγα λόγια από τον ηθοποιό Χρίστο Καλαβρούζο για το έργο:
«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη δια χειρός Κώστα Βάρναλη, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Η πρώτη παρουσίαση στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρ. Σιοπαχά, σκηνικά-κοστούμια Β. Φωτόπουλου και μουσική Μ. Χριστοδουλίδη, μου προσέδωσε ένα δαιμόνιο μεράκι. Τώρα πλέον, ώριμος,  με τραγική πείρα ζωής και τεχνικής, στέκομαι με ευλάβεια, ευθύνη, αγωνία και αγάπη για να αποδώσω και να συμβάλλω να αναγνωρισθεί η πολιτική, κοινωνική, ηθική πνευματική αισθητική που τόσο μας λείπει.  Σε μια εποχή κατάπτωσης και σήψης ο Βαρναλικός λόγος θα βοηθήσει την κοινωνία της αδράνειας και της διαιώνισης του «το του κρείττονος συμφέρον» και θα την σπρώξει προς τα εμπρός». 

Με την  παράσταση αυτή, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης επιθυμεί να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κώστα Βάρναλη καθώς εφέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση και 40 χρόνια από το θάνατό του.

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.


Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ


Εικαστική εγκατάσταση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο “A_LA_LA IΙ” θα παρουσιαστεί στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2014.

Το έργο της δημιουργού αποτελεί μία τριλογία στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε τρία Τζαμιά, με εκκίνηση  από το Φετιχέ της Ναυπάκτου, τον Ιούλιο, στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο και τέλος τον Οκτώβριο στο Τζιντζιρλί Τζαμί των Σερρών.
Ειδικά η εγκατάσταση στο Γενί Τζαμί πραγματεύεται την έννοια δόμησης και αποδόμησης του τετραγώνου, ανακαλώντας το "συντεμάχιο" ή το "Αρχιμήδειο κουτί", ένα παιχνίδι υπολογισμών, το οποίο υπήρξε μία από τις βασικές αναφορές για τη δημιουργία των puzzles.
Την επιμέλεια των διαφορετικών, κάθε φορά, εγκαταστάσεων έχει αναλάβει η Θάλεια  Στεφανίδου.
Πληροφορίες στο Γενί Τζαμί (Πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο)
Αρχαιολογικού Μουσείου 30  και στα τηλέφωνα 2310 857978, 2310425531
και στην ιστοσελίδα www.kompatsiari.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη - Κυριακή από 10:00 έως 18:00 

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

12η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΑΞΊΔΙ ΤΗΣ " Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ " . ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Σ΄ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.
ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!!!   



ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ


Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΝΔΗΛΙΟΥ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΑΡΤΗ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΑΣ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΑ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
ΤΙΜΗ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ 15 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.